Водоспиращите ленти се използват за уплътняване на строителни фуги в бетонови конструкции и имат основната задача да осигуряват водонепропускливост. Изборът на подходящите ленти и материала, от който да са изработени (модифицирано PVC, полиетилен или еластомер) зависи от въздействията, на които е подложена конструкцията:

  • вида фуга – работна, деформационна
  • наличие на движения – свиване, температурни цикли, динамични натоварвания и др.
  • наличие на водно налягане – под напор от вода или без напор от вода
  • други – например, контакт с химически продукти , битум и др.

Правилният подбор на водоспираща лента запазва същността на структурата по време на експлоатационния и живот и предпазва от скъпо струващите оздравителни мерки, вариращи от последващо инжектиране до пълното възстановяване на бетона! Друг решаващ фактор за дълголетието на Вашата сграда е състоянието на обекта и цялостното планиране на системата от водоспиращи продукти, която може да бъде използвана от клиента.

Направени по специална формула водоспиращите ленти имат много добра еластичност, така че да не се напукат или втвърдят с течение на времето. Затварят и запечатва пукнатини и фуги в бетонни конструкции, за да се избегне просмукване и протичане на вода. При изграждането на каквато и да е конструкция, водата е основен фактор за наводняването на основата, а нашите водоспиращи ленти са гаранцията за дълголетието на Вашата сграда.

В зависимост от приложното им поле водоспиращите ленти се делят на два основни вида, с отличителния белег с или без компесатор като елемент на лентата:

  • за работни фуги
  • за деформационни фуги

В зависимост от зоната на полагане в бетоновия елемент, водоспиращите ленти биват:

  • ленти за крайно полагане
  • ленти за централно полагане

Произведените от модифицирано PVC ленти се характеризират с отлична химическа устойчивост, поемат леки до нормални напрежения, имат изключителна еластичност и устойчивост на стареене и добро удължение при скъсване. Бюджетен и надежден вариант за стандартни конструкции.

Произведените от еластомер ленти са идеални за конструкции с големи движения във фугите, често променящи се натоварвания и изложени на ниски температури. Еластомерите са висши полимери, кръстосано свързани с мрежа от синтетичен каучук посредством вулканизация, което ги прави изключително издръжливи.

Лентите от термопластичен еластомер се характеризират с максимално удължение при скъсване, устойчивост на големи температурни амплитуди, максимална устойчивост на стареене и устойчивост на UV-лъчи.

Водоспиращите ленти от модифициран полиетилен предлагат предимството на добрата спояемост/заваряемост, устойчивост на различни агресивни химически среди, дълъг експлоатационен живот и защита от микроби.

Всички водоспиращи ленти се произвеждат по размери и допустими отклонения отговарящи на стандарт DIN 18541 и DIN 7865.

Предлагат се и изделия за специфични приложения като:

  • за повърхностно уплътняване/затваряне на фуги
  • компресионни профили
  • допълнително захванати в конструкцията ленти
  • профили за ъглови фуги
  • профили по индивидуален проект

В раздел Файлове можете да откриете Инструкция за термично спояване на водоспиращи ленти, както и пълния Kаталог на фирма Besaplast. Моля, не се колебайте да се свържете с нас за помощ в избора на точния продукт или повече техническа и ценова информация.