Като официален представител на фирма TERWA за България, Магекс.В. предлага на
своите клиенти достъп до цялата гама механични съединители/муфи за снаждане на
армировка от най-висок клас.

Използването им прави изграждането на конструкцията на обекта или извън него по-
лесно, по-икономично, по-бързо и по-безопасно.

Сред този тип продукти с огромно практическо предимство се отличават т.нар. муфи тип
„Алигатор“, които не изискват подготовка на краищата на арматурата за да бъдат
съединени.

Предимства на муфите тип „Алигатор“:

  • Осигуряват интегрална равноякостна връзка за стоманена армировка
  • Без нужда от резбоване или друга подготовка на пръта
  • Бързи, прости и лесни за използване
  • Елиминират снаждането със застъпване, което води до по-малко струпване на армировка, олекотяват конструкцията и пестят стомана
  • Не е необходимо специално обучение за използването им
  • Няма заварени компоненти
  • Правилното сглобяване се проверява лесно визуално
Муфа тип алигатор

Основни приложения на муфите тип „Алигатор“:

  • за изграждане на колони
  • за разширяване или ремонт на съществуващи конструкции
  • за свързване на сглобяем стоманобетонов елемент към друг сглобяем елемент
  • за затваряне на отвори за достъп
  • за производство на сглобяеми армировъчни клетки


Видове муфи „Алигатор“:

  1. ALC За свързване на арматурни пръти с еднакъв размер.
    Продуктът има щифт и ревизионен отвор в средата за правилен монтаж. При затягане до проектните стойности, главите на заключващите болтове се счупват и осигуряват надеждна равноякостна връзка между арматурните пръти.
  1. ALC-AP – Муфа с крайно закотвяне проектирана да осигури мъртво вграждане на армировъчни стоманени пръти в бетон. Ефективно намалява струпването на армировка и опростява поставянето на армировъчните пръти, като елиминира необходимостта от краища с куки.
    Крайната муфа ALC-AP включва половин муфа ALC със закотвяща плоча, заварена към единия и край, която прехвърля пълното натоварване на опън на пръта, когато той се опре в бетон. С тази система няма нужда от специална подготовка на арматурния прът.
  1. Преходна муфа ALC-VK свързва два различни диаметъра армировъчна стомана. Този съединител може да помогне на проектанта да оптимизира конструкцията по безопасен и икономичен начин.

4. Муфа ALC-SK за удължаване на армировката в строителните фуги без пробиване на кофража в зоната на строителните фуги.
Женската част на муфата се закрепва към кофража с помощта на пoдложка за закрепване с резба. След отстраняване на кофража и закрепващата подложка, мъжката част на муфата може да се завинти в монтираната част на съединителя.

Мъжкият компонент на съединителя ALC-SK има един болт с резба и две допълнителни контрагайки, монтирани върху него, които се използват за закрепване на връзката.

Мъжката част на съединителя ALC-SK може да бъде заменена с муфа TSE с метрична резба съссъщия размер.
Към кофраж ALC-SK може да бъде закрепена и с двойно резбована винтова тапа SN.
Външната резба пасва на муфата ALC-SK, а закрепването към кофража става посредством стандартен болт, който се завива към вътрешната и резба. Тези съединители са подходящи и за свързване на сглобяеми бетонови елементи.

Aлигатор ALC-SK

Съгласно изискванията на Еврокод 2 и Еврокод 8 използването на муфи за снаждане е не само позволено, но и се препоръчва спрямо снаждането чрез застъпване на армировката при определени обстоятелства, особено за конструкции в сеизмични райони и при снаждане на армировъчни пръти с големи диаметри, тъй като механичните съединители създават по-надеждна непрекъснатост на арматурните пръти, гарантират якостта на свръзката и запазват пълната пластичност на армировката при максимални натоварвания.

На базата на Еврокод 2 и 8, редица европейски страни в националните си нормативи за стоманобетонови конструкции изрично постановяват, че „Единствената приемлива форма на челно съединение с пълна якост за прът в опън включва механичен съединител, отговарящ на определени критерии за якост на приплъзване и опън“.

С продуктите на Магекс.В. може да разчитате, че конструкцията Ви ще работи така както е проектирана, а изграждането и ще бъде бързо и безопасно. За повече информация, не се колебайте да разгледате страницата ни, да се свържете директно с нас за да отговорим на всичките Ви въпроси или да прочетете статията ни посветена специално на механичните съединители за армировка (муфи за снаждане).