Армираните еластомерни лагери са произведени от специални смеси полихлоропренов каучук и/или натурална гума , към който посредством вулканизация се влагат армиращи листове стомана клас S355 J0.

Изделията се отличават с дълъг експлоатационен живот и практическа липса на поддръжка.

Армираните еластомерни лагери се използват в инженерните конструкции за прехвърляне на реакции от вертикални и хоризонтални натоварвания към опорните части; те осигуряват свобода на деформациите за устоите и пътните платна при мостове, резултат от температурни промени.

Използват се като опора за инженерни съоражения поемащи автомобилно или пешеходно натоварване: мостове, виадукти, пешеходни надлези.

Свойствата на еластомера позволяват до известна степен движение на самия материал и усукване чрез деформация. В сравнение с други типове лагери, те имат определено предимство – в много случаи спестяват нуждата от скъпи конструкции с плъзгащи се компоненти. Ако изместването в резултат от свойствата на еластомерния лагер не е достатъчно да поеме специфични натоварвания, обхватът на функционалността може да бъде разширен.

Видове деформации, които лагерът може да поеме.

Най-често използваните армирани еластомерни лагери са 4 типа:

Тип В (1)Тип В/С (1/2)Тип С (2)Тип С (5)
армиран лагер, неосигурен срещу хлъзганеармиран лагер едностранно осигурен срещу хлъзганеармиран лагер, двустранно осигурен срещу хлъзганеармиран лагер двустранно осигурен срещу хлъзгане с профилирани стоманени вложки

Всички продукти преминават серия от изпитания пред независими институции и са окомплектовани с пълен набор сертификати за качество и техническа документация.

За повече техническа информация и консултации, моля, свържете се с нас. Копие от каталога на фирма Gumba, може да изтеглите от тук на български или английски и немски език, както и да го намерите в раздел Файлове. При желание можем да Ви изпратим каталога за строителни лагери и в хартиен вариант.